webeszter

ajándék

Teljes online arculat készítése esetén ajándék névjegykártya terv

grafika

Az online shopban vehetsz kész terveket és szabadon felhasználhatod őket.

arculat

Megkeresésedre megtervezem az online megjelenésedet, közösségi felületeidet.

arculati csomagok

Alap arculat

Alap arculat

Logó, Facebook borítókép, + 1 választható elem

 

Virtuális asszisztencia nem kérhető hozzá.

Kötelező megjelenés

Kötelező megjelenés

Logó, Fb-borító, LinkedIn-szalagkép, YouTube-miniatűr és -csatornakép

 

Virtuális asszisztencia nem kérhető hozzá.

profi kinézet

profi kinézet

Minden a közösségi média felületeidre + arculathoz igazított bejegyzések.

 

Kérhető virtuális asszisztenciával!

[/et_pb_column]

Kapcsolat

Kelemen Eszter E. V.

Nyilvántartási szám: 53615574

Adószám: 69738045 -1-23

Székhely: 6300 Kalocsa, Tomori Pál u. 25/B

+36204243021

megrendeles@webeszter.hu

9 + 13 =

Először is a legáltalánosabb, és talán a sajnos sokak által legelfogadottabb, a szürke gazdaságot erősítő eszközről szeretnék írni. A bejelentett béren felül kapott borítékos pénzről.

Sok munkahely úgy hirdeti meg eleve az állásait, hogy nettó munkabért említ a leírásban. Vagy ha ott nem is, az állásinterjún így kéri a bérigényedet. Hogy ez miért is problémás? Azért, mert a Te nettód nagyon sok dologtól függ. Olyanoktól is, amikkel a munkáltató nincs tisztában. Például, hogy a befizetett adódból Te mennyit és milyen jogcímeken tudsz visszaigényelni.

Ha nettóban kérik vagy adják meg az elérni kívánt vagy a juttatni szánt fizetés nagyságát, Te gyanakodj. Sőt, ne csak gyanakodj, kérdezz is rá, hogy hivatalosan mennyire leszel bejelentve. Ez a bruttó béred.

Bruttó és nettó alapismeretek

A 2019-es minimálbér: br. 149.000 Ft.
Ebből levonnak: 15% személyi jövedelemadót (-22.350 Ft)
10% nyugdíjjárulékot (-14.900 Ft)
7% egészségbiztosítási járulékot (-10.430 Ft)
1,5% munkaerő-piaci járulékot (-2.235 Ft)
Amit Te kézhez kapsz: nettó 99.085 Ft

A munkáltatót még egyéb fizetendők terhelik, így az ő havi költsége ezen a csekély béren: 180.290 Ft.

Tehát, ha meg kell indokolniuk, hogy miért csak kevesebbre jelentenek be, a többit pedig feketén, kézpénzben adják, akkor általában erre szoktak hivatkozni. A “gonosz állam” hogy megadóztatja őket. Ugyanakkor szerinte ez Neked is jó, mert a borítékban juttatott pénzből te sem adózol.

Az igazság az, hogy ha egy vállalkozó nem tudja kigazdálkodni egy munkavállaló hivatalos bérét (amit a munkája után érdemel), akkor valamit nagyon rosszul csinál és rövid időn belül a többi működési költségét sem fogja tudni előteremteni. Persze itt nem erről szokott szólni a történet, hanem arról, hogy Rajtad, a Te károdon szeretne adót optimalizálni.

Igen, Téged ezzel kár ér. Hogy hol? Nézzük először csak az egyén szintjén. Amikor már olyan dolgot szeretnél vásárolni, amit nem tudsz megspórolni a havi fizetésedből, vagy csak nagyon sokára jönne össze a szükséges pénzmennyiség, akkor hitelért fordulsz majd a bankhoz. Tegyük fel, hogy tényleg szükséges dolgot szeretnél és tudnád is fizetni a részleteket. De mivel csak a minimálbérre, vagy a garantált bérminimumra vagy bejelentve, nem kapod meg a kért összeget, esetleg csak egy kisebb részét.

A másik oldal, ahol hátrányosan érinthet ez Téged, az az állami juttatások megítélése. Mindnek az alapja a bejelentett bér. Betegség esetén a táppénz, nők esetében a csecsemőgondozási díj, mindkét szülő esetében a gyermekgonozási díj, hogy csak a legáltalánosabbakat említsem. A nyugdíj összegét is persze ehhez mérik, csak ez esetben inkább az a kérdés, lesz-e még nyugdíj, mikor odakerülsz.

De ott van még az adókedvezmények érvényesítése kérdés is. Ha már több gyerkőc után venné valaki ezt igénybe, plusz netán első házas, vagy tartós betegsége okán is járna neki adókedvezmény, akkor előfordulhat, hogy nem tudja már miből ezt érvényesíteni. Tehát lecsúszik az őt megillető kedvezményekről.

Hova tovább, olyan eset is előfordulhat, hogy “benyeli” a munkáltató a kedvezményt. Te leadod a papírt, ők kevesebbet vonnak le a NAV felé, Neked többet utalnak. De a borítékban csak az eredetileg megállapodott összegre egészítik ki az utalást. Így Te ugyanott vagy, nem kaptál több pénzt. Neki viszont kevesebbet kell a borítékba tenni. Szóval, ha Nálad is ez a helyzet, jobban jársz, ha következő év elején az adóbevallásodban jelzed a kedvezményre való igényedet és egy összegben utalja neked a NAV.

A személyes hátrányok mellett pedig ott van a társadalmat érintő hatalmas károkozás. Kevesebb bevétel folyik be az államkasszába, ez egyrészt igazságtalan a tisztességesen adózókkal szemben, másrészről pedig kevesebb pénz jut egyéb állam általi kifizetésekre. Most vonatkoztassunk el a jól költi-e el a pénzünket Állambácsi kérdéstől. Ez egy teljesen más kérdéskör, sokat lehetne ezt is fejtegetni, de ennek a blognak ez nem témája.